Selfieland Szelfigép blog Instax vagy szelfigép – Előnyök és hátrányok

Instax vagy szelfigép – Előnyök és hátrányok


Instax fényképező

Instax fényképező? Megmutatjuk, hogy szerintünk ez miért kevésbé jó választás ha esküvőre vagy más bulira készülsz, és milyen alternatív lehetőségek léteznek.

Instax fényképező esküvőre – pro és kontra (Instax helyett szelfigép?)

Sokszor megkérdezték már tőlünk, hogy mit gondolunk az Instaxos fotósarokról. A Polaroid gép modern változatának vitathatatlanul vannak előnyei, azonban eddigi esküvői fotós tapasztalataink szerint hátránya is bőven akad. Habár nem mondanánk, hogy teljesen alkalmatlan a feladatra, esküvői instax helyett szelfigép, amit inkább ajánlanánk. Hogy miért…?

MIért ne vegyél esküvőre Instax fényképezőt

A bejegyzés végén írunk két Alternatív megoldásról is, de először álljon itt a gép (szerintünk) nem túl sok előnye, és a jóval több hátránya.

Tudd mikor nyomd meg a gombot

Akinek az okostelefonok előtt is volt már kamerás mobilja, az még emlékszik rá, hogy milyen nehéz volt szelfiet csinálni vele, habár ez akkor még nem volt nagyon divatban. A kijelzőn nem láttuk magunkat, és a kamera mellé tervezett apró, fényes fémlap is elég mérsékelt sikerrel látta el a tükör funkcióját. De legalább ki lehetett törölni az elrontott képeket.

Az Instax esetében erre nincs lehetőség, mivel minden kép azonnal nyomtatásra kerül, még akkor is ha igazából  inkább csinálnánk helyette egy másikat. A több, mint 200 forintos képenkénti ár mellett ez nem túl hosszú idő után elég sok kidobott pénzzel jár. Nincs az a sasszemű szelfibajnok, aki csak a lencse melletti apró tükörre hagyatkozva mindig elsőre el tudná kapni a jó pillanatot. Megoldást jelenthet ha egymást fényképezitek, de így is lesz néhány félresikerült kép, meglehetősen borsos áron.

A fotók azonnali kinyomtatásának lehetősége nagyon jól hangzik, de ennek az előnynek nem csak jó oldala van.

Azonnali fotónyomtatás

Kicsi, drága, nehezen sokszorosítható, de legalább a miénk.

Aki nem szeretné továbbküldeni a képeket, és egyetlen, kis méretű papírképpel megelégszik, az ne olvasson tovább. Az Instaxot neki találták ki.

Instax fényképező

Ha mégis tovább olvasol az azért lehet, mert

+ Túl kicsik a képek

+ Szeretnéd telefonon vagy számítógépen is látni őket

+ Nem akarsz minden kattintásért 250-450 forintot kifizetni.

A méret a lényeg

Egy hagyományos papírkép mérete 10×15 cm. Ezzel szemben az Instax WIDE legnagyobb, egyben legdrágább fotópapírja is csak 10×6 cm. Az ára miatt kedvelt Instax Mini pedig még ennél is kisebb, 6,2×4,6 centis fotókat készít, ami egy átlagos mai telefon kijelzőjének kb. fele. És nem lehet ránagyítani…

Nehézkes digitalizáció

A legtöbben nem azért készítünk fényképeket, hogy utána egyedül nézegethessük. Szeretnénk megosztani azokat, vagy ha már a nyomtatáson van a hangsúly, akkor másoknak is adni egyet.

A csillogó felületű, kis képeket mobillal befényképezve nem kapunk túl jó eredményt, de ez a probléma egy szkennerrel megoldható. Egy aránylag olcsóbb eszközzel is tudunk egyszerre több papírképet digitalizálni, de ez kissé időigényes és pepecselős feladat.

Instax fényképező

Viszont ha hajlandóak vagyunk mélyebben a zsebünkbe nyúlni, akkor megvásárolhatjuk például az Instax Mini LiPlay névre hallgató digitális változatot. Ez a modell sok, újdonságnak számító funkciót kapott, de az ára, és a fotók alacsony minősége mindenképpen ellenérvként hozható fel.

Drága nyersanyag

A különböző fotópapírok ára darabonként 250 és 450 forint között mozog, ami még egy normál, 10×15 cm méretű kép esetén is nagyon soknak számítana. Ezzel szemben egy otthon, alkalmi nyomtatásra alkalmas fotónyomtató esetében ez csak 100 forint körüli képenkénti árra jönne ki. Erről a lehetőségről az Alternatív megoldások között bővebben is lesz szó.

Alternatív megoldások – Fotónyomtató, Profi szelfigép

Otthoni fotónyomtatás

Ha mindenképpen otthon akarunk fényképezni, fentiek fényében látható, hogy egy átlagos telefonnal sokkal jobb eredményt érhetünk el és a nyomtatás is megoldható.

Otthoni használatra több gyártó nyomtatója is elérhető szinte azonos áron, de mi személyes tapasztalataink alapján a Canon Selphyt szoktuk ajánlani. A gép ára 35-50 ezer forint között mozog, míg a 10×15 centis képek nyomtatása átlagosan 100 forintból oldható meg.

Ezzel szemben az Instax kamerákat 20-60 ezer forintért kínálják, bár az átlag inkább az alacsonyabb érték felé tolódik.

Összefoglalva a számokat, ha egy 35 ezer forintos nyomtatóval és 250 forintos Instax papírral számolunk, a nyomtató akkor is körülbelül 230 kép után visszahozza az árát.

Esküvői szelfigép bérlés

Esküvőre, vagy más bulira bérelhető instax helyett szelfigép felé terelő objektív reklám következik, így ebből se maradhat ki annak hátrány. A legtöbb profi szolgáltatáshoz hasonlóan ugyanis ennek esetében is az ár az ami problémát okozhat.

Ha nem akarnánk népszerűsíteni magunkat, akkor azt mondanánk, hogy rövidebb, kevés résztvevős bulik esetében mi nem bérelnénk szelfi gépet. Ehelyett inkább a fotónyomtatós megoldással, vagy egy korábbi cikkünkben részletesen elmagyarázott házi fotósarokkal próbálkoznánk.

Ha Instax helyett szelfigép lenne a választásod, személyes kedvencünk az AT-ST lépegető.

Ha Instax helyett szelfigépet rendelnél, személyes kedvencünk az AT-ST lépegető.

Amennyiben nagyobb szabású eseményről van szó, akkor már érdemes lehet elgondolkozni instax helyett szelfigép, illetve valamelyik tematikánk megrendelésén.

Csomagjaink mindegyikére igaz, hogy azokba nem csak a fotógép és néhány kiegészítő tartozik, hanem sok, máshol nem elérhető díszlet és jelmez is. Személyes kedvencünk, a birodalmi lépegető, amihez egy közel két méteres ATST-t építettünk fel. Többi témánkhoz hasonlóan itt is jár a jelmezbe öltözött kezelő, de nektek se kell utcai ruhában fényképezkedni.

Ehhez a témához többek között élethű fegyvermásolatokat és fénykardokat használhattok, illetve profi jelmezkészítők ruháit vehetitek magatokra. Ha elkészült a fotó, akkor 12 másodperc után már kézbe is vehetitek, ráadásul korlátlan számban ki is nyomtathatjátok. Ezen felül a képeket később jelszóval védett, saját webalbumotokból is letölthetitek, amihez a kódot akár egy a tematikának megfelelő, szabadulószobákból ismert játék formájában is lehetőségetek lesz megtalálni.

Ha ennél egy kicsit visszafogottabb témát szeretnétek válasszátok Vintage Esküvői Szelfigép csomagunkat, melyhez egy elegánsabb külsővel érkezik a gép, a kiegészítők pedig egy 2,5 méter hosszú, saját készítésű krepp papír virágos hátfal, ami előtt egy békebeli hangulatot idéző biciklivel is készíthettek képeket.

Szeretnél szelfigépet bérelni? Látogass el főoldalunkra és válassz tematikáink közül!

Leave a Reply